گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو- اکبر بهاری؛ رشد قارچی دانشگاه ها معضلی است که سال هاست به برکت دانشگاه آزاد اسلامی به امری طبیعی و عادی تبدیل شده است و جای و منطقه نیست که در آن واحد دانشگاهی وجود نداشته باشد.
واحدهای متنوع دانشگاه آزاد، پبام نور، غیر انتفاعی و پذیرش دانشجو در مقطع های ارشد و دکتری نشانه ای از شکسته شدن ابهت و قداست دانشگاه هاست و این روزها دانشگاه ها به فروشگاهی برای فروش مدرک متاسفانه مبدل شده است.
دانشجویی که تحت هر شرایطی با کنکور و غیر کنکور و در انواع و اقسام رشته های تاپ پذیرفته می شوند؛ واحد دانشگاهی ای که حداقل امکانات و نظارتی را ندارد و پدیده ای به اسم فروش پایان نامه.
به نظر باید برای این مسئله چاره اندیشی شود، چرا که اساتید که منتفع در این مسئله هستند، به این پذیرش بیش از اندازه دانشجو هیچ اعتراضی نمی کنند و این روحیه مدرک گرایی در اقشار جامعه ممکن است در آینده برای حاکمیت مشکل ساز باشد.
خوزستان نیز از این قاعده مستثنی نیست و این سبب شده بیشترین جمعیت دانشجویی را داشته باشد و روز به روز نیز بر این تعداد افزود می شود؛ اما بسیاری از این ها به لحاظ کیفیت آموزشی مناسب نیستند و امکانات آزمایشگاهی و استاد مناسب ندارند که ظلمی نابخشودنی در حق دانشجویان هستند.
این تعداد مراکز آموزشی در خوزستان روز به روز در حال کم و زیاد شدن است. در حالی دانشگاه های غیرانتفاعی روبه گسترش است که دانشگاه پیام نور چندی پیش به علت عدم جذب دانشجو، ۲۰ واحد خود را تعطیل کرد.
در دانشگاه شهید چمران هم وضع به همین صورت است؛ با وجود اینکه دکتر رعایایی در جلسه معارفه اعلام کرد دنبال کیفی سازی دانشگاه است، ولی همچنان افزایش بی پشتوانه علمی دانشجو، از سیاست های قطعی دانشگاه است. حتی چند روز پیش دانشکده هنر آبادان از دانشکده های اقماری آن اعلام موجودیت کرد.
دانشکده هنر آبادان هم در هاله ای از ابهام است که ایا اصلا واقعیت خارجی دارد یا نه؟ دانشکده ای که به نظر هیچ تمهیدی برای استاد، دانشجو، مکان فیزیکی آن نشده است و این که قرار است چه رشته های در آن تدریس شود ؟
اما آبادان فقط نباید منتظر دانشکده هنر باشد. چندی پیش در روزهای گرم، استاندار خوزستان با افتخار محل احداث پردیس جنوب دانشگاه عدالت را افتتاح کرد . دانشگاهی که عمری کمتر از ۲ هفته داشت، چرا که ۲ هفته بعد وزارت علوم پذیرش دانشجو در این دانشگاه را غیر قانونی اعلام کرد.
دانشگاه عدالت زیر نظر آیت الله هاشمی شاهرودی و با عنوان اساسنامه ای «دانشگاه غیردولتی-غیرانتفاعی عدالت» پس از تصویب در شورای عالی انقلاب فرهنگی، در دولت دهم با امضای محمود احمدینژاد رییسجمهور وقت و رییس این شورا تاسیس شد.
بر اساس اساسنامه، این دانشگاه غیر انتفاعی تربیت استادان، محققان و مدرسان اسلامشناس و آگاه به مسائل و مقتضیات زمان به ویژه در زمینه فقه، حقوق، اقتصاد، مدیریت و سایر عرصههای علوم انسانی- اسلامی با رویکرد تحولی مبتنی بر جهانبینی اسلامی، توسعه و تقویت پژوهشهای بنیادی، کاربردی و تطبیقی در جهت نظریهپردازی در رشتههای مختلف علوم و معارف اسلامی مورد نیاز جهان اسلام به ویژه در عرصه نظامسازی بر اساس معارف اسلامی، تقویت و نیل به پاسخ به شبهات و کرسیهای نقد و گفتگوی شایسته در چارچوب اهداف و مأموریتهای دانشگاه، دستیابی به علم بومی (ایرانی اسلامی) با نگاه انتقادی علمی به نظریههای ترجمهای در زمینههای علوم انسانی و تلاش در جهت نشر فرهنگ اسلامی و معارف اهل بیت(ع) را در دستور کار داشت.
این دانشگاه قرار است دانشجویان را در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری پس از اخذ مجوز از شورای گسترش آموزش عالی وزارتین علوم و بهداشت پذیرش کند و تأسیس دانشکدهها و پژوهشکدههای وابسته در داخل و خارج از کشور نیز مورد تاکید بنیانگذاران این دانشگاه است.
بر اساس این مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، مرکز دانشگاه در شهر تهران است و پس از ثبت در اداره ثبت شرکتها و مؤسسات غیرتجاری تهران، دارای شخصیت حقوقی و استقلال اداری و مالی میشود.
ارکان دانشگاه عدالت شامل هیأت مؤسس، هیأت امنا، رئیس دانشگاه و شورای دانشگاه است و اعضای هیأت مؤسس عبارتند از آیتالله سیدمحمود هاشمی شاهرودی، رئیس هیأت مؤسس؛ حجتالاسلام دکتر سیدمحمدرضا امام، حجتالاسلام محمدحسین بیات، حجتالاسلام خلیل قبلهای خویی، دکتر علیرضا جمشیدی، دکتر سیامک ره پیک و دکتر پرویز داوودی.
دانشگاهی که ماموریت اصلی آن تامین نیروی زبده و متعهد در رشته های همچون قضاوت بود و شامل رشته هایی که دقت و ممارست بیشتری در جذب و تربیت دانشجو می طلبد.
در اردیبهشت ۱۳۹۳ با حکم آیت الله شاهرودی، ناصر اقبالی، رییس سابق مرکز آزمون دانشگاه آزاد به عنوان سرپرست دانشگاه عدالت منصوب شد.
این سرپرست دانشگاه سال گذشته در مصاحبه با خبرگزاری ها گفت: قرار است در کشور عمان، لبنان و امارات و همچنین در جنوب کشور ایران شعبه های دانشگاه عدالت را راه اندازی کنیم و در ۴ رشته دکترای علوم اقتصادی، حقوق خصوصی، حقوق کیفری و جرمشناسی و فقه و مبانی حقوق اسلامی دانشجو بپذیریم.
عمر سرپرستی ناصر اقبالی چندان طولانی نبود و با حکم آیت الله هاشمی شاهرودی، محمد حسین بیاتی جایگزین اقبالی شد و تغییر و تحولات موسسه عدالت شروع شد.
حجت الاسلام محمد حسین بیاتی، رئیس جدید دانشگاه عدالت پس از انتصاب، در احکامی جداگانه، معاونین دانشجویی، آموزشی، پژوهشی و مدیر مالی این دانشگاه را به دلیل آنچه که از آن بعنوان تسریع در رسیدن دانشگاه به اهداف تعیین شده در اساسنامه اش یاد می شود، تغییر داد.
بر اساس این احکام سعید سمیعی به جای فرشاد ابراهیم پور بعنوان مدیر مالی، رضا امانی بعنوان معاون آموزشی، سید هادی هاشمی بعنوان معاون دانشجویی و ابراهیم موسی زاده بعنوان معاون پژوهشی دانشگاه عدالت منصوب شدند.
در این بین فرشاد ابراهیم پور که روزگاری در پیام نور خوزستان حکمرانی می کرد، در ایجاد پردیس جنوب نقش ویژه ای داشت. مدیری که در دوران ریاستش حرف و حدیث هایی همچون اهدای ماشین به افراد و تشکل ها و خرید تن ها و هزار کیلو موز بدون فاکتور، را همراه خود داشت.
در همین زمان مدیر کل دفتر گسترش وزارت علوم گفت: دانشگاه غیر انتفاعی عدالت مجوز شورای گسترش را در خصوص پذیرش دانشجو ندارد.
دکتر حسین حسینی با بیان اینکه دانشگاه عدالت موافقت اصولی را از وزارت علوم و عنوان دانشگاه را بر اساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی دارد، اظهار کرد: درباره این دانشگاه از مسئولان آن خواستیم که مراحل دانشگاه را برای پذیرش دانشجو از طریق دفتر گسترش آموزش عالی طی کنند.
وی افزود: قاعدتا روندی که برای این موسسه باید طی شود، همانند سایر موسسات باید مورد بررسی قرار گیرد.
با وجود اینکه همه انتظار داشتند پردیس جنوب این دانشگاه در ابادان راه اندازی شود، چند هفته ای طول نکشید که مشخص شد که پذیرش این دانشجو به طور کامل غیرقانونی است.